SOUS VIDE je tehnika kuvanja hrane u vakuumski zatvorenoj kesi koja se stavlja u posudu sa vodom. Temperatura vode se kontroliše sa SOUS VIDE aparatom.
U našoj ponudi možete pronaći SOUS VIDE aparate za domaćinstvo, kao i profesionalne aparate za veće kapacitete.

U ovom blogu ćete pročitati korisne savete u vezi SOUS VIDE kuvanja.
U nekom od starijih blogova, možete pročitati osnovne pojmove i uvod u SOUS VIDE kuvanje.

Važni saveti za kuvanje:

• Pokrijte posudu sa poklopcem, koji ima izrez za aparat ili plastičnom folijom. Kao što znate topla voda isparava, pokrivanje plastičnom folijom vratiće kondez u kadu, sprečiti gubitak vode i zadržati toplotu u posudi.

• Proverite da li je kesa dobro zaverena i da nema ostataka vazduha. Ostaci vazduha u kesi mogu dovesti do neravnomernog kuvanja.

• Proverite da li je kesa zaronjena skroz u vodu.

• Nemojte soliti meso pre kuvanja u SOUS VIDE. Neka nova istraživanja pokazuju da posoljeno meso i kuvano duži vremenski period na niskoj temepraturi dovodi do suvoće samog mesa. Ukoliko želite sočno meso, soljenje ostavite za kraj.

• Pažljivo odaberite bilje i začine koje koristite u vakuumskoj kesi. Sveže začinsko bilje može promeniti ukus i smanjiti aromu. Iskustveno se čini da je sušeno začinsko bilje bolje nego sveže za ovaj vid kuvanje na niskim temperaturama duži vremenski period.

• Izbegavajte alkoholne marinade. Tradicionalnim načinom kuvanja, alkohol tokom samog procesa ispari, što nije slučaj kada kuvate SOUS VIDE tehnikom. Preporuka je da alkohol skuvate u marinadi pre samog zatvaranja kese, kako ne bi došlo do pojave nepoželjne oštre arome.

• Vodite računa da je Vaš aparat u stanju da održava tačnu i konstantnu temperaturu.