Glavni razlog za vakuumiranje sireva je sprečavanje isušivanja, pravljenje površinske kore,  gubitak svežeg ukusa i izgleda.

Generalno gledano, tvrdi sirevi se bolje vakuumiraju od mekanih. Na primer nerendani Parmezan zadržava svež ukus i izgled mesecima kada se izvakuumira i čuva u frižideru. Preporuka je da se veliki komad Parmezana iseče na manje komade i vakuumira. Kad se izvadi iz vakuum kese i izrenda zadržava sve sastojke kao pre vakuumiranja.

Moguće je vakuumirati i izrendane sireve, tvrde kao Parmezan, ali meki sirevi izrendani i vakuumirani će se ponovo sjediniti u vakuum kesi.

Srednje tvrdi sirevi su veoma skloni pravljenju površinske kore i isušivanju, vakuumiranje sprečava oba ova procesa i pomaže očuvanju ukusa ovih sireva.

Blaži sirevi, mogu se vakuumirati, ali oni su bolji za konzumiranje u trenutku kad prirodno sazru.

Vakuumiranje sireva i čuvanje u frižideru  produžava svežinu i ukus sireva 3 do 4 puta u odnosu na tradicionalno čuvanje.

Vakuum pakovanje nije zamena za kontrolu temperature, to znači da mlečni proizvodi moraju da se čuvaju u frižideru ili hladnom mestu, bez obzira da li su vakuumirani ili ne.