Ne preporučuje se direktno vakuumiranje svežeg povrća i čuvanje u frižideru na duži period. Sveže povrće je još uvek živo i nastavlja da fermentira, tako da je mnogo bolje da se izvakuumira i zamrzne u zamrzivaču. Veoma je važno da se sveže povrće izblanšira pre zamrzavanja.

Specifično povrće, kao pasulj recimo, dovoljno je 30-ak sekundi da krčka u vrućoj vodi, zatim se brzo ohladi sa ledenom tekućom vodom da se  “preseče” dalje kuvanje, a zatim se temeljno ocedi i osuši. Posle ovog procesa može da se podeli u manje porcije i izvakumira i zamrzne.

Korenasto povrće se tretira na sličan način, samo proces blanširanja traje duže, oko 5 minuta. Na ovaj način se priprema šargarepa, krompir, cvekla… Nemojte doći u iskušenje da zamrznete sveže povrće bez blanširanja.

Jako je važno pripremiti voće i povrće za vakuumsko pakovanje. Iako vam se čini da je dovoljno, zeleniš izvakuumirati i čuvati u frižideru, to nije tako.

Sveže povrće koji se čuva bez prethodne prireme može da se pokvari.

Pri niskoj temperaturi i vakuum pakovanju, povrće oslobađa određenu količinu gasova, koja može da naruši svežinu hrane. Takođe, kada se povrće skladišti zajedno sa prljavštinom iz zemlje, anaerobne bakterije nastavljaju da se razvijaju, čak i kad u kesi nema vazduha.

Priprema povrća bi trebala da započne sa pranjem. Takođe sečenje na manje komade je odlična ideja.

Da bi prekinuli proces sazrevanja i  izbegli puštanje gasova u ambalaži , preporuka je da se povrće izblanšira kratko u vreloj vodi. Time će se proces zrenja zaustaviti i bakterije će biti ubijene. Nakon blanširanja proizvod stavite u posudu sa hladnom vodom, čime zaustavljate proces kuvanja koji se odvija u povrću.

Kada završite ceo proces naveden u prethodnom pasusu, prospite vodu i dobro iscedite povrće. Ukoliko planirate da ovako spremljen prozvod koristite iz delova, podelite ih po porcijama. Možete i napraviti mix  različitog povrća.

Ukoliko želite duže vreme da skladištite voće i povrće, preporučuje se da prethodno zamrznete proizvod, pa tek onda vakuumirate.

Za povrće i voće nije potrebno dubinsko zamrzavanje.

Proizvod možete raširiti po poslužavniku u jednom sloju, proverite da se komadi međusobno ne dodiruju. Poslužavnik stavite u zamrzivač neko vreme kako bi se zamrznulo. Kada je proizvod zamrznut, spakujte ga u vakuum kesu i izvakuumirajte.

Ovako pripremljen proizvod može mesecima stajati u zamrzivaču, bićete iznenađeni nakon otvaranja svežinom i ukusom čuvanog proizvoda.