Vakuumiranje je idealna tehnika konzerviranja hrane, naročito mesa i ribe.

Vakuumiranje je postupak pakovanja hrana u kom se sav vazduh iz kese izvuče.

Primetili ste da ukoliko meso čuvate u zamrzivaču, ono postaje kiselkasto, menja ukus, mešaju se mirisi sa drugim proizvodima koji se tu nalaze, kalira.

Vakuumiranjem sprečavate sve ove procese i produžavate rok trajanja proizvodu od nekoliko meseci do nekoliko godina, u zavisnosti od načina čuvanja i početnog stanja samog proizvoda.

Rok trajanja vakuumiranog mesa?

Vakuumirano meso ima različit rok trajanja, zavisi od toga da li je kuvano ili sirovo, u kakvom je stanju bilo pre samog vakuumiranja, na koji se način dalje čuva ( sobna termperatura, frižider, zamrzivač…)

Npr.

Kuvano meso živine može trajati do tri meseca spakovano u vakuumu i čuvano u zamrzivaču.

Kuvana govedina može trajati do četiri meseca, kuvane viršle do dva meseca…

Sveža govedina, prasetina, jagnjetina spakovana u vakuumu i čuvana u zamrzivaču može trajati do tri godine.

Još jedna prednost vakuumiranja mesa je sprečavanja curenja tečnosti iz samog mesa, pa Vam neće biti potrebne dodatne kese u koje proizvod umotavate. Ovo ne samo što sprečava potencijalne unakrsne kontaminacije sa drugom hranom, već i direktno utiče na smanjenje korišćenja plastičnih kesa i utiče na očuvanje životne sredine.

Primetićete da vakuumirano meso nema onako jarko crvenu boju, kao kod tradicionalnog pakovanja. Ova jarko crvena boja nastaje izlaganjem mesa kiseoniku, što znači da je proizvod već počeo da se kvari.

Vakuumirano meso nema onako jarko crvenu boju, kao kod tradicionalnog pakovanja.

Tamnija boja vakuumiranog mesa je vizuelni dokaz da je proizvod zaštićen od kiseonika. Kada se kesa otvori i meso se izloži kiseoniku, pocrveneće do uobičajene boje.

Prednosti vakuumiranja su velike, više o prednostima vakuumiranja pročitajte u nekom od naših prethodnih blogova.