Postoje dva glavna razloga zbog kojih se vakuumira voće, jedan je produžetak roka trajanja u frižideru, a drugi je vakuumiranje i zamrzavanje za korišćenje u budućnosti.

Vakuumiranje i zamrzavanje omogućava upotrebu voća u periodima godine kad mu nije sezona.

Jagode su omiljeno voće većine ljude, ali je njihov rok trajanja vrlo kratak. Vakuumiranjem i čuvanjem jagoda u vakuum posudama u frižideru, rok trajanja se produžava za nekoliko dana.

Izvlačenjem vazduha iz okruženja, uklanja se i kiseonik, samim tim, bez prisustva kiseonika, sprečava se rast bakterija i stopira aktivnost enzima, što rezultira dužim rokom trajanja.

Upotreba vakuum posuda je idealna za čuvanje svežeg, mekog voća u frižideru, za razliku od vakuum kesa u kojima bi se meko voće spljoštilo.

Vakuumiranje i zamrzavanje voća u zamrzivaču za buduću upotrebu najbolje je uraditi u vakuum posudama.

Moguće je čuvanje i u vakuum kesama, samo prethodno bi valjalo zamrznuti voće (da se ne bi zgnječilo prilikom vakuumiranja), pa ubaciti u vakuum kesu, izvući vazduh i vratiti u zamrzivač.

Procedura bi izgledala od prilike ovako: prvo stavite jagode, maline, kupine… u vakuum kesu, ostavite tokom noći u zamrzivač, sutradan izvadite, izvakumirajte i vratite u zamrzivač.

Kuvano voće, kao npr kompot od jabuke ili šljive potrebno je tretirati na isti način kao i sveže voće, prvo zaledite pa vakuumirate, to će sprečiti da se neželjene tečnosti uvuku u vakuum pakovanje.

Postavlja se pitanje zašto da vakuumiram, kad svakako moram da zamrzavam? Vakuumiranjem, voće zadržava sva svoja nutritivna svojstva, može da stoji duže nego kad nije vakuumirano, ne mešaju se mirisi, zauzima manje mesta u zamrzivaču, ne oksidira…. Kao što vidite ima mnogo pozitivnih razloga u korist vakuumskog pakovanja.