Da bi ste sačuvali ukus, aromu, hranljive sastojke i  sprečili “Freezer burn” najbolji način da skladištite ribu je vakuum pakovanje. Da bi ste dobili najbolje rezultate, važno je da je riba sveža, koliko je to moguće i da je čuvana na hladnom.  To znači da je važno da ribu koju želite da skladištite kupite svežu i držite na hladnom sve dok je ne zamrznete.

 

Eksperimenti su pokazali da riba koja je dva dana bila na hladnom pre zamrzavanja  traje do 12 meseci, pre nego što počne da gubi na kvalitetu. Riba koja je bila na hladnom sedam dana, može se skladištiti u zamrzivaču samo dva meseca pre nego što počne da gubi na kvalitetu.

 

Različite vrste ribe , sadrže različite vrste ribljeg ulja. Npr. iverak će se zadržati tri puta duže u odnosu na pastrmku ili lososa čuvajući se pod identičnim uslovima.

 

Koji god tip ribe da zamrznete, isključivanje kiseonika i vlage dramatično smanjuje brzinu razlaganja ulja prisutnog u samoj ribi. To je jedan od razloga da proizvedete dobar vakuum i koristite vakuum kese koje su nepropusne.

 

Moguće je skladištiti i filete ribe, to predstavlja kompromis između dugovečnosti u zamrzivaču i praktičnosti. Kao opšte pravilo, cela riba je praktičnija, duže zadržava ukus, kvalitet  i hranljiva svojstva. Ukoliko ipak želite da skladištite filete ribe, najbolji način je spakujete dva fileta u kesu, ostavljajući kožu ribe. Ovaj metod je manje važan ukoliko planirate da ribu koristite relativno brzo, ali ako planirate da filete sačuvate više od nekoliko meseci, onda se ova metoda preporučuje svakako.

 

Do sad smo govorili o pakovanju sveže ribe za zamrzivač. Ukoliko ste kupili zamrznutu ribu, još uvek možete da produžite rok proizvoda vakuum pakovanjem. Jednostavno probušite par rupa u postojećem pakovanju, stavite ribu sa postojećm pakovanjem u vakuum kesu i vakuumirajte. Ovaj metod će ukloniti vazduh iz postojećeg pakovanja.

 

Dimljeni losos će se bolje održati u zamrzivaču ukoliko je vakuumiran, jer vakuum sprečava isušivanje, koji je glavni problem tanko isečene ribe. Najbolji način da se spakuje je da filet stavite u stiroporsku posudu, a zatim posudu stavite u vakuum kesu, vakuumirate i zavarite normalno.

 

Zapamtite da vakuum pakovanje nije zamena za pravilnu kontrolu temperature. Sve riblje proizvode treba čuvati u frižideru ili zamrzivaču iako su vakuumirani. Vakuum pakovanje će sprečiti gubitak ukusa i poboljšati kvalitet zamrznutog proizvoda.