1. Koliko vremena je potrebno za vakuum pakovanje sa vašim mašinama?

Vreme vakuumiranja zavisi od modela mašine, dimenzije kese i količine proizvoda koji se pakuje.

Vreme potrebno za vakuumiranje je uglavnom između 20 i 40 sekundi, ali se ovo menja u zavisnosti od snage i dimenzije pumpe ( veća pumpa, brži vakuum).

  1.  Da li postoje namirnice koje nisu pogodne za vakuumiranje?

Da, sve namirnice koje fermenitraju bez kiseonika, kao što su krompir, avokado, pečurke itd.

  1. Da li je moguće pakovati vruću hranu u kesama ili vakuum posudama?

Ne preporučujemo da se vruća hrana vakuumira, jer para koje je stvorena zagreva kesu, ispušta vlažnost i time ugrožava kvalitet varenja. Preporuka je da proizvod pre vakuumiranja prohladite.

  1. Koji je najbolji način za kuvanje vakuumirane hrane?

Najprikladnije kuvanje vakuumirane hrane je na niskim temperaturama do 115° C

  1. Koje namirnice je moguće vakuumirati?

Moguće je vakuumirate sve namirnice, osim onih koje fermentiraju u odustvu kiseonika ( kao što su krompir, avokado itd). Pod uslovom da proizvod nije topliji od 25° C, u suprotonom para može oslabiti var i ući u vakuum pumpu. Uvek proverite da li je zaptivni deo kese suv, pre nego što počnete sa vakuumiranjem.

  1. Koje namirnice je moguće kuvati u Sous Vide-u?

Sve namirnice su pogodne za kuvanje, mada meso ( živina, govedina, teletina, svinjetina, divljač) i riba (losos, tuna..) su najpogodnije, jer se ovim načinom kuvanja poboljšavaju njihove nutritivne osobine i ukus.

Voće, povrće, čak i jaja mogu da se kuvaju sa odličnim rezultatima.

  1. Koliki je rok trajanja namirnica kada se vakuumiraju?

Zahvaljujući odsustvu kiseonika u kesi, razvoj bakterija je veoma ograničen. Prema tome, rok upotrebe se može produžiti dva do tri puta u odnosu na standardno čuvanje namirnica. Ovo opšte pravilo se odnosi na svežu hranu. Na sam rok trajanja utiče veliki broj faktora : početno stanje proizvoda, način čuvanja….