1. Koja je razlika između vakuum kesa i običnih kesa za čuvanje ( kesa za zamrzivač)

Kese za zamrzivač nisu pogodne za vakuumiranje, jer nisu barijerne, propuštaju vazduh. Vakuum kese su izrađene od posebnog materijala PA/PE pogodne su za vakuumiranje, jer su barijerne, dostupne su u glatkoj ili reljefnoj verziji i u različitim veličinama.

  1. Koja je razlika između glatkih i reljefnih vakuum kesa?

Obe vrste su napravljene od istog materijala (PA/PE), ali su različitih debljina. Glatke kese su dostupne u debljini od 70, 90 i 140 mikrona. Najprodavanije su od 70 mikrona. Reljefne kese su od 100 mikrona.

Glavna razlika se odnosi na vrstu korišćenja: Komorne vakuum mašine, koriste glatke vakuum kese, dok eksterne vakuum mašine, koriste reljefne vakuum kese.

  1. Mogu li više puta koristiti istu vakuum kesu?

Ne preporučuje se ponovna upotreba iste vakuum kese, jer u kesi mogu biti ostaci hrane ili vlažnosti od prethodnog vakuumiranja. Ponovno korišćenje nije preporučljivo ni higijenski ni zbog kvaliteta samog vakuuma.

Ukoliko je kesa savršeno čista i bez ostataka, može se ponovo koristiti.

  1. Mogu li koristiti vakuum kese u mikrotalasnoj pećnici?

Regularne vakuum kese nisu pogodne za dostizanje visokih temperatura. Ukoliko imate potrebe za kuvanjem i grejanjem, možete koristiti posebne vakuum kese za Sous Vide, koje trpe temperature do 115ºC.

Veoma je važno da budete sigurni da su kese pogodne za grejanje i da poštujete preporučene granične vrednosti temperature, inače postoji mogućnost da neke supstance od kojih je kesa izrađena migriraju u hranu.

  1. Koju vrstu kesa moj proizvod zahteva?

Na vrstu kesa najviše utiče vakuum mašina sa kojom radite. Za sva dodatna pitanja oko izbora kesa, najbolje je da nas konaktirate na mail office@vakpak.rs ili telefon 011 2615 640 kako bi vam pomogli oko izbora.